El bombarder <em>Katiuska</em>

El dia 9 de juny de 1938, tres bombarders Katiuska es van enlairar des del camp d’aviació del Pla de Martís, instal·lat entre Serinyà i Esponellà.

 

Estaven volant cap a Banyoles quan van voler fer una passada a baixa alçada sobre l’estany.

 

Llavors, dos dels avions es van tocar per les ales. Un avió es va submergir en les aigües de l’estany, i l’altre es va estavellar a la Draga i es va encendre.

 

L’any 1985 els bussos de l’Armada van dur a terme una campanya arqueològica de recuperació subaquàtica amb equips molt moderns. Van trobar només un dels dos motors de l’avió i algunes poques peces estructurals.

 

Diuen que poc després de l’accident uns bussos van treure part de l’avió per utilitzar-lo com a peces de recanvi, però ningú ho recorda. A més, per què recuperarien part de l’avió i deixarien allà oblidat un dels valuosos motors?

 

Quan viatgis a Banyoles i passegis per la vora de l’estany, recorda la vella història del Katiuska. Pensa que potser encara està allà, amagat al fons de les aigües.

 

A poc a poc els sediments calcaris l’aniran cobrint, fent-lo presoner per sempre més dins d’un bloc de travertí.

 

Tupolev SB2 Katiuska

 

Tupolev SB-2 Katiuska


Característiques Principals:

 

Fabricant: Tupolev OKB, empresa fundada per Andrei Nikolayevich Tupolev l’any 1922 a Moscou, Rússia.

 

Dimensions:

  • Longitud: 12,22 m
  • Envergadura: 20,12 m
  • Alçada: 4,39 m

Pes:

  • Buit: 3.995 kg
  • Màxim a l’enlairament: 6.910 kg

Velocitat:

  • Màxima: 430 km/h
  • Creuer: 280 km/h

Autonomia:

  • Distància: 1.450 km

Motors: dos Svetshov m-100 de 12 cilindres en v
Potència: 860 CV cada motor
Sostre màxim: 9.400 m
Càrrega: 2.915 kg
Armament: quatre metralladores Shkas i 600 kg de bombes.

 

La Fundació Aurora es posarà en contacte amb la casa Tupolev per sol·licitar-li que ens enviï tota la informació disponible sobre el Tupolev SB-2 i els seus altres avions.

 

Farem una crida a tots els professionals i afeccionats a l’aviació, a les empreses constructores d’avions i a les línies aèries, a fi de posar a disposició de tots els infants i joves una base de dades completa amb les dades i il·lustracions de tots els models d’avió que es van fabricar en el Segle XX.

 

Com ja comentarem més endavant, promourem la creació de Museus Escola de l’Aviació, on es preservin del desballestament els avions construïts en el Segle XX. Allà mateix seran restaurats per alumnes de formació professional, i es conservaran exposats per a les futures generacions.

 

Pel que fa a la part tècnica, ensenyarem als nens i joves els principis físics que regeixen el vol d’aquestes Màquines, buscant afavorir el seu desig pel coneixement i fomentar les seves vocacions professionals.